28 февраля 2013

Заміський будинок. Розпланування внутрішнього простору.

Заміський будинок. Розпланування внутрішнього простору.

Заміський будинок. Розпланування внутрішнього простору.
Комфорт та задоволення від проживання в будинку безпосередньо залежить від правильної організації його внутрішнього простору. Характер розпланування помешкання повинен забезпечувати зручне здійснення процесів життєдіяльності як цілої родини так і окремої особи. Для цього простір будинку розділяється на групи приміщень різного функціонального призначення, які об’єднуються в зони. Загалом будинок розділяється на дві основні зони – денну та нічну. Денна зона є загальносімейною, комунікативною, складається з приміщень, які не потребують ізоляції, до неї входять передпокій, вітальня, кухня, їдальня, коридори і т.д. Нічна зона є приватною частиною помешкання і відповідно приміщення цієї зони потребують ізоляції, до неї входять: спальні, ванни, гардеробні. Нічна зона повинна бути просторово відділеною від денної за допомогою розділення будинку на поверхи, або в межах одного поверху відділяється за допомогою комунікативних просторів – коридорів чи передпокою.
В загальному функціональне зонування будинку може мати таку схему:



Щоб краще зрозуміти цю схему її можна відобразити, для прикладу, таким плануванням будинку:

План 1-го поверху 
 
План 2-го поверху 

  
При розплануванні будинку також слід дотримуватись основних принципів розміщення різних функціональних приміщень за сторонами світу. Наприклад для спальні найкращим буде, коли вікна будуть орієнтовані на схід чи південний схід, для вітальні – на захід, кухню та господарські будівлі можна розміщати з північної сторони будинку, терасу варто розміщати з заходу будинку.
Ми розглянули лише найголовніші об’єктивні чинники і функціональні зв’язки, що формують простір будинку, але окрім них є ще й багато ситуативних чинників, що пов’язані з умовами конкретної ділянки, як наприклад площа, конфігурація, рельєф, розміщення відносно дороги, сусідні будівлі і т.д. Тому ще на етапі передпроектних робіт необхідно проводити детальний аналіз території майбутнього будівництва.

AG|FORMA

Источник: Architectural Group FORMA
Пожаловаться модератору